παρέμβαση της λαϊκής συνέλευσης στο διήμερο για το πεδίο άρεως 18-19 Οκτωβρίου

ΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ποιοι είμαστε εμείς;

Η λαϊκή συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου δημιουργήθηκε το 2011 σαν μέρος του κινήματος των πλατειών, αποτελεί όμως και συνέχεια αγώνων στη γειτονιά ήδη από το 2008 για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τους ελεύθερους χώρους και τις συγκοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια, πέρα από την κεντρική μάχη ενάντια στη πολιτική των μνημονίων  και της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης που μας επέβαλλαν, τα ζητήματα που έχουμε παρέμβει είναι ο αγώνας για το Πολιτιστικό κέντρο Ευελπίδων, το χαράτσι στην ΔΕΗ τα προηγούμενα έτη και τώρα τον ΕΝΦΙΑ, οι πλειστηριασμοί και η αλληλεγγύη σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως διακοπές ρεύματος και νερού, οι κινητοποιήσεις ενάντια τις συγχωνεύσεις των σχολείων.

Στο θέμα των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου παλιότερα είχαμε παρέμβει στο λόφο Φινόπουλου (που και τυπικά ανήκει στο πεδίο του Άρεως) ενώ τον τελευταίο καιρό δίνουμε αγώνα για την φροντίδα και την ελεύθερη χρήση από τους κατοίκους του δάσους της σχολής Ευελπίδων (που αποτελεί φυσική συνέχεια του π. Άρεως) με δράσεις στο πάρκο, καθαρισμό του από τους κατοίκους, παιδικό παιγνίδι και εικαστικά δρώμενα (προβολές ταινιών, φωτογραφία, ζωγραφική), αλλά και πίεση για να υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις της πολιτείας στις βασικές ανάγκες προστασίας και φροντίδας του πάρκου.

Πως έφτασε το π. Άρεως στη σημερινή κατάσταση;

Δεν είμαστε βέβαια οι μόνοι που έχουν ασχοληθεί με τους ελεύθερους χώρους στην περιοχή. Ιδιαίτερα στο π. Άρεως έχουν δραστηριοποιηθεί αρκετές συλλογικότητες και γίνει σημαντικές κινητοποιήσεις για τις καταπατήσεις του Πανελληνίου όπως και ενάντια στην περίφραξη του πάρκου. Από την άλλη μεριά όμως ήταν ένα πεδίο υλοποίησης διάφορων ιδεών και ικανοποίησης διάφορων συμφερόντων με την επέκταση του πανελληνίου, την εκτεταμένη χρήση του παλαιότερα για εμπορικούς σκοπούς και την τελευταία ανάπλαση που έκλεισε το πάρκο για χρόνια, κόστισε πάνω από 7 εκατομμύρια, παρόλα αυτά όμως έμεινε τελικά ημιτελής.

Σε αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα στο πάρκο σαν χώρο έκφρασης και ικανοποίησης των αναγκών των κατοίκων και σαν χώρο υλοποίησης των επιδιώξεων και των σχεδιασμών των από πάνω κέρδισε η δεύτερη λογική. Σήμερα το πάρκο έχει μια εικόνα εγκατάλειψης, πολλά σημεία του είναι κλειστά ή ακόμα γιαπί, περιβάλλεται από περίφραξη τύπου στρατοπέδου και τα βράδια κλειδώνει κανονικά, αλλά βέβαια μόνο ασφάλεια δεν νιώθει κανείς σε αυτό. Αυτή η εξέλιξη, όμως, μπορεί και πρέπει να αναστραφεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Πιστεύουμε ότι για να ζωντανέψει το πάρκο, όπως και όλοι οι ελεύθεροι χώροι, είναι απαραίτητη η άμεση και συστηματική συμμετοχή των κατοίκων. Προτείνουμε την δημιουργία ανοιχτής τακτικής συνέλευσης για το Πεδίο του Άρεως που θα πληροφορεί συλλογικότητες και κατοίκους για τις εξελίξεις, και θα κάνει μαζικές παρεμβάσεις στα ζητήματα του πάρκου, αλλά και οργάνωση δημιουργικών εκδηλώσεων όπως το διήμερο αυτό. Στόχος μας, η συνέλευση του π. Άρεως να γίνει θεσμός ώστε να δεσμευτεί η περιφέρεια απέναντι στους πολίτες που την στήριξαν, όχι γενικά επί τούτου, αλλά συγκεκριμένα πάνω στα ζητήματα του άλσους, που εμείς οι κάτοικοι θα υποδείξουμε. Ήδη υπάρχει αρκετό υλικό από τις αξιέπαινες προσπάθειες συλλόγων αλλά και ακτιβιστών στην ιστορία του πάρκου, που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΚΥΖΗ-ΠΟΛΥΓΩΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ 62, ΤΗΛ. 6946410376, https://gyzi.espivblogs.net/

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.