ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

DA74.tmp

Εκατοντάδες δημόσια κτίρια και δημόσιοι χώροι έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την «εμπορική τους αξιοποίηση», δηλαδή την ενοικίαση ή πώλησή τους σε ιδιώτες/επιχειρηματίες. Το ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να εξυπηρετήσει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση οποιουδήποτε χώρου, την ανέγερση μεγαθήριων και εμπορευματικών κέντρων στη θέση πάρκων και δημόσιων εκτάσεων. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, το Ελληνικό, ακίνητα του ΕΟΤ είναι μόνο κάποια τρανταχτά παραδείγματα αισχρού ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόσφατα στα παραπάνω «φιλέτα» προστέθηκαν και τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα Προσφυγικά, κτίρια κτισμένα από το 1930, έπαιξαν ιστορικό ρόλο στη στέγαση προσφύγων από τη Μικρά Ασία και κατά τη διάρκεια της Αντίστασης και των Δεκεμβριανών, κουβαλούν ακόμα τις σφαίρες από τους βομβαρδισμούς των Άγγλων. Αποτελούν σύμβολα ιστορικής μνήμης και μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής (σχολή Bauhaus) που επισημαίνει και στην απόφαση του 2009, το Στε : «ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως ενιαίο σύνολον» Σήμερα, για ακόμα μία φορά καλύπτουν την ανάγκη για στέγη ελλήνων και μεταναστών.

Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας δεν είναι για γκρέμισμα, ούτε προς πώληση:

  • Στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν μπορούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες σε στέγη, τροφή, υγεία, παιδεία, οι μικρομαγαζάτορες κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον, η πόλη μας είναι πυκνά και άχαρα κτισμένη χωρίς ελεύθερους, δημόσιους χώρους. Δε μας λείπουν τα εμπορικά mall.

  • Τα συγκεκριμένα κτίρια είναι παρατημένα στη μοίρα τους από την πλευρά του Δημοσίου. Όμως, ογδόντα χρόνια μετά παίζουν ξανά το ρόλο για τον οποίο κτίστηκαν. Οποιαδήποτε συζήτηση και πρόταση τα αφορά πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι 500 περίπου άστεγοι άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

  • Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και δημόσιων χώρων συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στις πλάτες των εργαζόμενων και των κατοίκων. Όσα κτίστηκαν με δικά μας λεφτά και αποτελούν τη μνήμη και τον πολιτισμό μας, δε θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε κάθε Λάτση, Βωβό και Μπόμπολα.

Όπως ακριβώς στο Ελληνικό, όπως και στην περιοχή μας με το λόφο του Φινόπουλου και το Πεδίον του Άρεως οι κάτοικοι της περιοχής και των Προσφυγικών, πολιτιστικοί, σύλλογοι, σύλλογοι αρχιτεκτόνων και όσοι ακόμα πονάμε τη γειτονιά και την πόλη μας, να ενωθούμε, να αντιδράσουμε και μαζί να αγωνιστούμε για να μην ξεπουληθούν τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας.

Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη – Πολυγώνου,

Ι. Σούτσου 62, τηλ. 6946410376

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.